BEKKENFYSIOTHERAPIE

Klachten in het bekkengebied komen voor bij mannen vrouwen, kinderen en ouderen. Het zijn klachten rond de buik, bekken en lage rug. Deze problemen kunnen ontstaan tijdens of na de zwangerschap of bevalling, na periode van overbelasting of inactiviteit en na een operatie. Ook stress, verdriet of spanningen beïnvloeden de bekkenbodem.

De spieren van het bekken, de lage rug en de buik spelen een belangrijke rol bij houding, beweging en ademhaling. Daarnaast hebben de spieren van de bekkenbodem een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en het vrijen. Ook ondersteunen de bekkenbodemspieren de organen in het bekken en zijn ze belangrijk voor het opvangen van drukverhogingen in de buik bij dagelijkse handelingen zoals bukken, tillen, kracht zetten en bij hoesten en niezen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen, soms doen ze niet hun werk op het juiste moment. Omdat niet iedereen deze spieren goed voelt, lijkt bewuste controle soms niet mogelijk. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • ongewild verlies van urine- of ontlasting
  • moeite met uitplassen of volledig ontlasten
  • vaak moeten plassen of ontlasten
  • obstipatieklachten
  • moeite met onderdrukken van aandrang voor plassen of ontlasting
  • terugkerende urineweginfecties
  • verzakkingen van de blaas, darm of baarmoeder; een zwaar, drukkend of balgevoel aan de onderzijde.
  • pijn in de onderbuik, geslachtsdelen, scrotum of anus
  • seksuele klachten gerelateerd aan de bekkenbodem; zoals pijn bij het vrijen, vaginisme en erectiestoornissen.
  • pijn in het bekken, lage rug of bil tijdens zwangerschap of na de bevalling
  • langdurige klachten in lage rug, heup, lies, stuit en/of buik waardoor bewegen of sporten pijnlijk is.

Aanmelding en verzekering
U kunt zich met en zonder verwijzing aanmelden. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie. Als er sprake is van urineverlies kunnen de behandelingen uit de basisverzekering vergoed worden. Let op: uw eigen risico wordt aangesproken en er is een verwijzing van de huisarts nodig.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens de intake achterhalen we de hulpvraag door middel van een vraaggesprek. Hierbij wordt uitgelegd hoe de bekkenbodemspieren functioneren, hoe het probleem ontstaat en welke onderhoudende factoren een rol spelen. Tijdens het behandeltraject is er de mogelijkheid tot inwendig vaginaal of anaal onderzoek om de spierkracht en de spierspanning van de bekkenbodemspieren te meten. Dit gebeurt altijd in overleg met de therapeut. Indien u dit niet wilt zijn er voldoende andere mogelijkheden. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld en regelmatig wordt de voortgang ervan geëvalueerd. Met het onderzoek meten we de spierkracht en spierspanning van de bekkenbodemspieren.

Er zijn vele behandelmogelijkheden; naast oefentherapie, educatie en voorlichting beschikken we over een EMG apparaat om jouw spieractiviteit inzichtelijk te maken. Dit wordt met u afgesproken en aan u uitgelegd

11-2021 (3)
23-05-22 (4)
11-2021 (6)
Winkelwagen
Scroll naar boven